Smulpaj med hallon och rabarber

15.02.2021

En solig senvinterdag, när våren börjar anas i luften och solen lyser både varmare och ljusare. Då längtar jag efter en rabarberpaj. Därför ser jag till att alltid ha några påsar rabarber i frysen. Jag hackar upp och fryser in portionsvis, en paj per påse. Vilket blir ganska stora påsar då vi är en familj på sex personer.

Smulpaj

Jag använder inga mått eller recept till degen utan doftar, känner och smakar mig fram. 

Jag börjar med mjöl (glutenfri mjölmix i detta fall då jag har celiaki), socker, vaniljsocker och smör. Jag ville ha en lite mer kolasmak på denna paj och hade därför i lite brunt farinsocker och ljus sirap också. Blanda ingredienserna i en bakmaskin med vinge. Blanda ganska länge, det ska bli smulor. När ingredienserna blandats väl är det dags att känna efter om den är klar. En pajdeg är klar när den doftar både smör och mjöl, är smulig men går att pressa ihop till en klump samt smakar gott.

Går det inte att pressa ihop? Tillsätt mer smör

Smakar det mest mjöl och smör, eller inte gott helt enkelt? Tillsätt mer socker

Blev det inga smulor utan en fastare eller kletigare deg? Tillsätt mer mjöl.


Lägg önskad fyllning i botten av en ugnsfast form eller pajform. Fördela smuldegen i ett jämt lager ovanpå, platta ner smuldegen. Grädda i 175grader ca 40-45 minuter, tills pajen fått färg och det doftar paj i köket.

Jag använde frysta rabarber, vilket gör att det lätt kan bli väldigt blött och man får en slabbig paj. Jag tinade mina rabarber lösa i vatten sedan hällde jag över rabarberna i ett durkslag och pressade ur allt vatten noga. Strö över lite socker, för att söta upp dem lite och mjöl, för att binda överbliven vätska under gräddningen. Skaka runt rabarberna för att fördela socker och mjöl.


Krämgrädde

Till pajen serverades krämgrädde. Vilket är en blandning av vispad grädde och vaniljkräm. En blandning 50/50 är gott, men här hade jag ungefär två delar grädde och en del vaniljkräm. Gör man vaniljkrämen själv är det här viktigt att den kallnat innan den blandas med grädden, annars skär sig grädden.


Smaklig spis!






Odling © Alla rättigheter reserverade 2021
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång