Mina odlingsytor 2021

26.01.2021

Jag har de senaste åren ritat upp mina odlingsplatser som en del av planeringen. Jag har märkt att jag annars lätt dubbelbokar en yta, planerar för både potatisland och kål på samma yta till exempel. Mina ritningar är inte i exakt skala och uppritade ur minnet, men jag får ett hum om hur jag tänkt ha det. Det blir lätt att se om det jag tänkt blir både funktionellt och gärna även estetiskt tilltalande.

Detta året går jag in i en ny odlingssäsong med två helt nya ytor: bärträdgården och tunnelväxthuset. Jag har ett tunnelväxthus från grohus.se, modellen heter Loke300 och är 18kvm stort.


Det är ganska grova skisser där jag valt att ta med de större primära plantorna. De ytor som kommer finnas mellan plantor ska jag fylla med rädisa och sallat och andra mindre och mer snabbväxande grönsaker. Det kommer finnas krukodlade växter i tunnelväxthuset som till exempel ingefära och jordmandel. Jag ser också att jag glömt namnge det som kommer växa i badkaret men det är sötpotatis. Jag har tänkt lägga halm som grund både i bärträdgården och på gångarna i tunnelväxthuset, odlingarna ska jag i största möjliga mån täckodla.

Grönsakslandet högst upp är 6*12 meter, tunnelväxthuset 3*4 meter och bärträdgården uppskattningsvis 6*15 meter (det har jag inte mätt upp).

Det finns flera anledningar till varför jag skissar upp mina odlingar. Dels slipper jag ha det i huvudet hela tiden och försöka minnas vart allt ska vara, dels kan jag få en förhandstitt på hur det kommer se ut estetiskt sett. Jag odlar för tredje året i denna trädgården och jag försöker hitta ett system i min odlingsföljd som jag ska trivas med, jag har nu hittat en startpunkt och flyttar nästa år hela odlingen ett steg moturs. Främst flyttar jag på baljväxter (märgärt och sockerärt), kålväxter, rotfrukter och potatis. Övriga plantor sätter jag där plats finnas (kronärtskocka, lök, vitlök bl.a.). Jordgubbslandet är permanent.


Anledningen att man odlar i växtföljd är för att man ska minska risken för sjukdomar i jorden och även för att de olika växterna binder olika mycket näring, likaså kräver olika mycket. Baljväxter binder näring till jorden och klarar själva att sås i en ganska näringsfattig jord, kål behöver mycket näring och passar därför bra att placera där baljväxter vuxit året innan. Efter kålen passar rotfrukter bra att så, de tar till sig näringen som finns kvar och sist potatis som klarar sig på lite näring. Nu täckodlar jag och tillför kontinuerligt näring till jorden men växtföljden är likväl bra då den som nämnt ovan motverkar sjukdomar och skadedjur. 


Lycka till med din planering av odlingsåret 2021!


Ha det gott!


Odling © Alla rättigheter reserverade 2021
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång