Mina 10 bästa odlingstips

08.02.2022

Nu när jag påbörjat mitt tolfte år med odling känner jag att jag samlat på mig några erfarenheter genom åren. Jag har både lyckats och misslyckats med mycket och det kan jag tycka är en del av charmen och glädjen i att odla. Det har inte slutat vara ett lyckorus när sådderna gror och jag blir lika lycklig än över se hur grödorna växer. För att inte tala om känslan när det är dags för skörd. Lycka!

Jag har samlat ihop mina bästa tips och tankar och listat de härunder. De första fem är riktade lite mer till den nya odlaren.


1, Att odla ska vara roligt! 

Ja det är ju lätt att säga och inte så konstigt. Men hur gör man då, för att hålla det roligt? En sak att tänka på här är att odla grönsaker du tycker om att äta. Det är i regel lättare att sköta om en hel bädd om grönsaken som växer där är en du ser fram emot att skörda, än att ta hand om bara en pallkrage ifall grönsaken som växer där inte lockar alls. 


2, Låt inte ivern ta över

För att fortsätta på det tidigare spåret manar jag på igen om vikten att odla det du gillar. När du kommit till den punkt i ditt liv då du vill börja odla kanske du är taggad på att komma igång och köper hem jord, krukor och annat som behövs. Här är eftertanke ganska bra. Vad vill du odla för något? Vilka grönsaker äter du helst? Hur är ditt tålamod? Om du vet med dig själv att du tappar intresset om det tar för lång tid kanske enbart chili (till exempel) inte är den bästa gröda att börja med. Välj hellre något som har kortare utvecklingstid, plus chili, Då går hela processen snabbare och du slipper en väntan på över ett halvår innan du kan börja skörda.


3, Tiden går ändå

Bli inte avskräckt från att odla grönsaker som har lång utvecklingstid (hit hör paprika, chili och purjolök bland andra) för att de tar lång tid på sig att bli klara. Tiden går ändå. 


4, Hitta den bästa platsen

När du ska börja odla, speciellt om du tänker anlägga ett grönsaksland, är placeringen viktig. Att solen har stor inverkan och gör söderläge bättre än norrsidan har du nog redan koll på. Men hur är det med sluttningar? Välj inte bort en plats för att den lutar, det går bra att odla där med. Grönsakerna kommer inte glida ner. Om det sluttar mycket kanske platåer är något att överväga, mest för att det är lättare att gå där då än i brant backe.


5, Misslyckanden är oundvikligt

Det kommer gå fel ibland, Frön som inte gror. Plantor som vissnar, ruttnar, går sönder eller ger liten skörd. Det kommer hända. Det kommer hända igen. Och igen. Det kommer hända med en grönsak du lyckats med i flera år. Andra grönsaker tar flera år innan du lyckas med dem. Så är det bara. Man kan välja att se det på två olika sätt: antingen ger man upp eller låter det bli en lärdom. Jag försöker i de flesta fall gå på det andra alternativet. 

Man lär sig genom motgångar, brukar jag tänka. Om du lyckas år efter år och det aldrig misslyckas, hur ska du då veta varför det är viktigt att göra som du gör? För att växa som odlare och få kunskap, måste man våga misslyckas också. 


 6, Vattna underifrån och ha en lång avhärdning

Jag har de senaste vattnat underifrån och börjar avhärda plantorna kanske 2-3 veckor innan de sätts ut. De första dagarna är jag noga med att de ställs ut i skugga en varm och stilla dag. Sedan kan de vara ute i lite svalare och rent av kalla temperaturer, likaså mer och mer blåst och regn. Dels så gör detta plantorna tåligare innan de sätts ut men jag har också blivit av med sorgmygg på detta vis. Jag gissar att de flyger iväg helt enkelt. Det är en del bärande, särskilt som här då jag odlar ganska mycket men jag tycker ändå att det är värt det. 


7, Rensa ogräs varje dag

Jag går ett par gången varje dag och ser över odlingarna i grönsakslandet och växthuset, varje gång rensar jag bort det lilla ogräs som vuxit bort. Då tar det inte mycket tid i anspråk samtidigt som odlingarna hålls fina och grönsakerna slipper konkurrens om näringen


8, Planera

Ta dig tiden att lägga upp en plan för din odling. Tänker du kompostera? På vilket sätt? Vart gör du av ogräsrenset? Vilken typ av gödning vill du ha? Rita upp grönsakslandet med gångar inräknade och rita upp vart du ska odla vilken grönsak. Planera realistiskt där du tar höjd för vilken plats som behövs för respektive grönsak. De tar ofta större plats än man tror. Med en bra planering går det sedan snabbt att plantera ut, du behöver inte fundera över vart det ska ta vägen och minskar risken för att "dubbel boka" en plats. Planera och sortera också bland dina frö och tider för sådd. Hitta en metod som du gillar och håll efter den! Då behöver du inte sitta och sortera bland fröpåsar på våren. Ha som rutin att lägga tillbaka påsar där de ska vara efter sådd och om du har ett dokument där sorter/mängd frö osv skrivs in. Uppdatera direkt.


9, Räkna baklänges

Med en snabb sökning på nätet kan du ta reda på när normalt datum för sista frost är där du bor. Räkna med detta som tidigaste dag då du kan plantera ut det som är frostkänsligt. Sen räknar du baklänges. Där jag bor är till exempel sista nattfrost normalt 15 april. Då räknar jag med att kunna plantera ut tomaterna i mitt tunnelväxthus och plantorna vill jag ha 8-9 veckor gamla när de planteras ut. Räknar jag 9 veckor bakåt från 15 april ger det mig 11 februari. Då får jag mitt tidigaste datum för sådd av tomaterna, mellan 11-18 februari kommer jag därför så. Förra året räknade jag på tio veckor vilket hann bli lite väl stora plantor och kortar därför ner med en vecka eller två i år. Om det du ska plantera ska ut på friland kan det vara klokt att tänka på att det kan bli en kall vår och man kan behöva vänta ett par veckor extra innan utplantering kan ske. 


10, Spara favoritrecept

När du under året hittar ett recept du gärna vill testa med dina egenodlade grönsaker, spara det. Spara alla recept på en plats för att lättare hitta. Kanske skriver du ner dem i ett block, samlar i en mapp på datorn eller skaffa kokböcker. Gör det som känns smidigast för dig, det är du som ska hitta. 






Odling © Alla rättigheter reserverade 2021
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång