Lax med grönkålschips och ärtskott
Det är gott att använda färska grönsaker även på vintern men utbudet kan ju vara lite skralt. Något som finns här är den röda grönkålen som står ute i ett snöbetäckt grönsaksland och ärtskott som växer i en skål på köksbordet. Dessa två fick vara med i en rätt med lax och potatis.

Lax med kokt potatis, citronsås, grönkålschips och ärtskott.
Krydda laxen (jag hade salt och citronpeppar, på båda sidor) och stek på medelhög värme i mycket smör. När jag steker lax använder jag mig av samma smörmått som när jag kokar svampsås - så mycket smör att man skäms. Då blir det bra och gott. Dock är det viktigt här att inte ta sådan mängd smör att man kokar fisken istället för att steka den. Stek ett par minuter på var sida för att få en krispig stekyta och en mörkrosa kärna.
Koka potatis.
Citronsåsen gjorde jag med hjälp av bottenredning. Smält 40-50g smör, ta kastrullen från värmen. Rör ner mjöl tills du får en fastare kräm i botten av kastrullen, ca 2-3 matskedar. Häll över 4-5dl mjölk och vispa ihop. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt den sjuda några minuter tills den tjocknar. Vispa ner saften från två citroner. Smaka av med salt.
Till grönkålschipsen använder jag bara de små bladbitarna och inte det stora hela bladet Repa av önskad mängd blad i en ugnssäker form, ringla på rapsolja och salta. Vänd runt bladen i formen för att få olja och salt över alla blad. Baka chips i ugnen, ca 175grader i 10-13 minuter.
Lägg upp på tallrik. Klipp lite ärtskott och lägg på fisken. Klart!