Jag odlar vitlök på två sätt
När det kommer till vitlök är vi vana vid att se den med klyftor, där man bryter loss det antal klyftor man vill använda för stunden. Det är också på det viset jag ofta använder vitlök i min matlagning men ibland vill jag ha mycket vitlök och vill då gärna slippa pilla med flera klyftor. Då är den runda vitlöken ett perfekt inslag. Bara att skala och hacka fint. Jag upplever den dessutom mildare med mer vitlökssmak vilket gör den väldigt god. Hur får man då en rund vitlök?
Vanligtvis sätter man vitlöksklyftorna mellan september - december för att de ska genomgå en vinter, en köldperiod. När våren kommer har vitlöksklyftan rotat in sig, påbörjat sin tillväxt och fått signaler av kylan att den ska bilda egna klyftor. När jag vill ha en rund vitlök sätter jag klyftorna på vårkanten. De får då en lång tillväxtperiod men ingen köldbehandling. Jag skördar dem sedan samtidigt som den andra vitlöken, den som sattes på hösten. Jag vill ha både den klyftade och den runda vitlöken, därför sätter jag klyftor både på hösten och våren.
När den runda vitlöken torkat förvaras den på samma sätt som övrig vitlök. Det hårda skyddande skalet är lätt att ta loss innan användning.
Här under hallonen satte jag den vitlök som ska få växa sig rund i år. Jag sådde spenat mellan lökarna, dels för effekt dels för ökad skörd spenat.
Tips! För att kunna odla rund vitlök krävs ändå klyftor, sätt därför några klyftor på hösten för att ge klyftad vitlök. Då har du eget utsäde till nästföljande år.
på bilden nedan är förra årets skörd av vitlök. Den runda till vänster och den klyftade till höger.

Ha det gott!