Ost- och broccolisoppa
Nu på vintern är det gott att ha fryst in och förvarat det som odlades under sommaren. Det kan man laga mycket gott och värmande av, det passar perfekt en ruggig eller kall vinterdag.
Jag följer sällan recept, istället kan jag kika på två tre olika recept och få lite inspiration. Sen lagar jag på det vi råkar ha hemma. Denna ost- och broccolisoppa gjorde jag på detta vis. Receptet är för sex personer och ungefärligt, det är inte så himla noga med vikt och mått. Man får smaka sig fram till vad man själv tycker om. Ingredienser kan såklart både uteslutas och läggas till. Smaka dig fram.

1,5 - 2 liter frysta (eller färska) broccolibuketter
salt
olivolja
Lägg broccolin på en plåt, ringla över olivolja, strö över salt och vänd sedan runt broccolin för att sprida ut oljan och saltet. Ställ in i ugnen på 175 grader tills de blivit varma, mjuka och doftar broccoli (ca 15-20 minuter).
smör
olivolja
hackad lök (gul, röd, purjo spelar ingen större roll. Ta det som finns och som du tycker om mest)
ost (samma här, välj den som du tycker är godast men ett tips är att välja en smakrik)
två klyftor vitlök
mjölk
grädde
stavmixer eller värmetålande blender
Värm en kastrull av passande storlek och stek löken mjuk i en blandning av olivolja och smör. Tillsätt pressad vitlök och den rostade broccolin. Fyll på med mjölk till det täcker broccolin, koka upp. Mixa till en soppa. Tillsätt en skvätt grädde, två till tre deciliter.
Här kan man låta soppan tjockna med hjälp av grädden och låta det koka ner till önskad tjocklek eller reda med mjöl. För en smalare soppa kan grädde uteslutas. Blir den för tjock åtgärdas det med mer mjölk. Blanda ner ost av önskad mängd. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vid servering kan olivolja ringlas på toppen. Servera gärna med bröd eller med nybakt pannbröd.